Ετικέτες

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Πορεία προς τον Δενδροπόταμο ΙΙ

Νικόπολη, Θεσσαλονίκη

Ο Γιάννης Ζιώγας (Επίκουρος Καθηγητής στο  Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) πρωτοστατεί στην δράση του Πανεπιστημίου με τίτλο ‘Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες’ που ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται έκτοτε ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Τον Οκτώβριο 2014 πραγματοποιήθηκε στο  Κρατικό Μουσείο  Σύγχρονης Τέχνης (Λαζαριστές) η έκθεση ‘Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2007 – 2014, μια διαδικασία βίωσης του τοπίου’ (http://tnedelkos.blogspot.gr/2014/10/2007-2014.html). Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε 2ήμερο συνέδριο τον Ιανουάριο 2015 με τίτλο ‘Τοπίο: ιστορίες, πολιτικές, αναπαραστάσεις’ (1η μέρα http://tnedelkos.blogspot.gr/2015/01/o.html , 2η μέρα http://tnedelkos.blogspot.gr/2015/01/2.html). Η κύρια δράση στα πλαίσια της έκθεσης (εκτός του συνεδρίου) ήταν η ‘Πορεία προς τον Δενδροπόταμο’
 (http://tnedelkos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_13.html) τον Δεκέμβριο 2014. Σήμερα (22/3/2015) πραγματοποιήθηκε το 2ο μέρος της πορείας, από το σημείο έναρξης της 1ης πορείας προς το Ωραιόκαστρο.
Δυστυχώς, ενώ τον Δεκέμβριο η πορεία δίπλα στην κοίτη του χείμαρρου ήταν σχεδόν χωρίς εμπόδια, σήμερα ελάχιστα σημεία του χείμαρρου ήταν προσβάσιμα. Τα υπόλοιπα περνούσαν μέσα από ιδιωτικούς, περιφραγμένους χώρους. Παρ’ όλα ταύτα ο περίπατος είχε το ενδιαφέρον του.

Στο ξεκίνημα ο χείμαρρος είναι ‘κανονικός’ – ορατόςΟι ιδιοκατασκευές (παράγκες) υπάρχουν παντού (και με διακόσμηση κατάλληλη μάλιστα)
      Μνημείο (για τους διωγμούς των προσφύγων;) χωρίς καμιά επιγραφή ή επεξήγηση.Εκκλησία υπό κατασκευή


Υποσταθμός της ΔΕΗ


Ευτυχώς και καλλιτεχνικές ανησυχίες (και όχι μόνο)

Δρόμοι που ούτε υποψιαζόμουνα την ύπαρξη τους (και, λογικά, από όπου δεν θα ξαναπεράσω)


Το ει πως, γιατί;


Μνημεία σύγχρονα


Μετά από αρκετό περπάτημα ξαναβρήκαμε τον χείμαρρο (+ σκουπίδια βεβαίως, βεβαίως)Γάργαρα καθαρά νερά (+ βάτραχοι που δεν φαίνονται, αλλά ακούγονταν)


Και μια εικαστική εγκατάσταση δίπλα ακριβώς από τον χείμαρροΠαντού σκυλιά…


Και μια εικαστική παρέμβαση στους πασσάλους


Και μερικές φωτογραφίες μελών της ολιγομελούς ομάδας μας (7 άτομα, στον 1ο περίπατο ήμασταν καμιά 30ριά)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου