Ετικέτες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ψαράδες, Άγιος Γερμανός, Μηλιώνας στις Πρέσπες

29/5/2016

Άγιος Γερμανός
Ο Άγιος Γερμανός είναι ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, πάνω από την λίμνη μεγάλη Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα.
Πρόσφατα ανακαινίσθηκε ένας Παραδοσιακός Νερόμυλος (ο μόνος που έχει πλήρως αποκατασταθεί από τους 20 νερόμυλους της περιοχής των Πρεσπών). Το έργο κέρδισε το βραβείο της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά, Europa Nostra 2016.





Ψαράδες
Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας. Κύρια πηγή του εισοδήματός των κατοίκων του είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία (σπάνια ράτσα αγελάδων βραχυκερατικής φυλής) και ο τουρισμός. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.






Εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων πολύ κοντά στους Ψαράδες




Πολλές αγελάδες κυκλοφορούν ελεύθερες.


Ο Λαιμός είναι το κεντρικό χωριό των Πρεσπών και το
διοικητικό κέντρο της περιοχής.


Τα καλάμια που αφθονούν στην λίμνη, κόβονται, στιβάζονται για να ξεραθούν και στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στα χωράφια για να στηρίξουν τις φασολιές (ειδική ποικιλία Πρεσπών)


Μηλιώνας 
Μικρό χωριό κοντά στον Λαιμό. Εντυπωσιάζουν το παλιά ερειπωμένα πλινθόκτιστα σπίτια του …




Ο 'Μόδεστος' στο Πισοδέρι (εικόνα εγκατάλειψης)


Ο 'Μόδεστος' τον Απρίλιο του 2003 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου