Ετικέτες

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Ξενάγηση της 14/5/05/2016

Το Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων διοργάνωσε αυτήν την ενδιαφέρουσα περιήγηση στους χώρους του Στρατοπέδου του Παύλου Μελά και στα κτίρια της Μονής Λαζαριστών, με παράλληλη αναφορά στον προσφυγικό οικισμό του Ζέιτελινκ, στην χρήση του Στρατοπέδου στην διάρκεια 20ου αιώνα (τόπος εκτελέσεων στην Γερμανική Κατοχή, στην Τούμπα που υπήρχε τότε εκεί), στην σημερινή του κατάσταση (διεκδικήσεις από τον Δήμο, τον Στρατό, την Εκκλησία).
Είναι θλιβερό το θέαμα των κτιρίων που καταρρέουν, με μόνο τους τοίχους τους να σώζονται (ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έχει αφαιρεθεί)
Ένα παλιό τολλ


Ένα  μικρό κομμάτι από τον παλιό αγωγό Λεμπέτ υδροδότησης της πόλης (βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο του υποσταθμού της ΔΕΗ)


Το μοναδικό Τζαμί που υπήρχε έξω από τα δυτικά τείχη. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες των στρατιωτών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπήρχαν υποψίες, αρχικά (ότι ήταν Τζαμί), λόγω του προσανατολισμού του (το μόνο κτίριο με διαφορετικό προσανατολισμό από τα υπόλοιπα / βλέπει στην Μέκκα) που αργότερα επιβεβαιώθηκαν και από γραπτές πηγές


Η πίσω όψη του


Το αρχικό κτίριο των Λαζαριστών (ορφανοτροφείο καλογριών)


Ο Βασίλης Κιοσές και ο Δημήτρης Βάις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου