Ετικέτες

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

02/06/2016

Α) Το Μουσείο
Το μουσείο, που δημιουργήθηκε το 1999, βρίσκεται στη Γέφυρα, ένα χωριό που απέχει 25 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο, χρησιμοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1912 για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και των αντιπροσώπων του διοικητή των οθωμανικών δυνάμεων Χασάν Ταχσίν πασά για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό.
Στο μουσείο εκτίθενται πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες, ξίφη, παράσημα, όπλα, στολές, και άλλα κειμήλια του ελληνικού, του τουρκικού, του βουλγαρικού, του σερβικού, του μαυροβουνιώτικου και του ρουμανικού στρατού. Τα κειμήλια εκτίθενται στο ισόγειο του κτιρίου, σε προθήκες, αφιερωμένες σε κάθε στρατιωτική δύναμη χωριστά.


Σε αίθουσα του ισογείου υπάρχουν πολλά (καμιά 10αριά) μεγάλα ταμπλό με πολλές πληροφορίες 
Πορτρέτα 

Ο Χασάν Ταχσίν πασάς και ο γιος και υπασπιστής του Κενάν Μεσαρέ (κάτω αριστερά).


Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης


Αναπαράσταση της σκηνής των διαπραγματεύσεων


Στολές. Μερικές είναι σε προθήκες. 17 (αν θυμάμαι καλά) είναι αποθηκευμένες σε ντουλάπα (ελλείψει κονδυλίων για προθήκες) 


Β) Το κτίριο (και ότι το περιβάλλει)Αποτελούσε το κεντρικό κτίριο του αγροκτήματος Μοδιάνο, που δημιουργήθηκε το 1906 από τον Γιακό Μοδιάνο, και που περιλάμβανε επίσης πλήθος βοηθητικών κτιρίων και υποστατικών. Ο πατέρας του Γιακό, ο Σαούλ Μοδιάνο, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Σε μεγάλο ποσοστό διατηρείται η επίπλωση της εποχής, η οποία μάλιστα εμπλουτίστηκε με έπιπλα που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στις αποθήκες του στρατού.
Κάποια από τα υπόλοιπα κτίρια του αγροκτήματος Μοδιάνο. Το αγρόκτημα ήταν σχεδιασμένο σε μια λογική πλήρους αυτάρκειας.
  Το δωμάτιο του Κωνσταντίνου


Το δωμάτιο των υπασπιστών του


Το κτίριο των υπηρετών


Υπάρχουν και κτίρια που δεν συντηρούνται…
Χυτήριο


Πίνακας (παλιός) για την (μεταγενέστερη) ρευματοδότηση του αγροκτήματος.


Ο Περιστερώνας (τα ‘κουτάκια’ είναι οι φωλιές)
Γ) Το ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστού του Κενάν Μεσαρέ.
Ο Χασάν Ταχσίν πασάς πέθανε στη Λωζάννη το 1918. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1937 στον οικογενειακό τάφο των Μεσαρέ στο αλβανικό νεκροταφείο της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη και, όταν το νεκροταφείο καταπατήθηκε, το 1983, στο οστεοφυλάκιο της Μαλακοπής. Από το 2002 βρίσκονται θαμμένα στος Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου