Ετικέτες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο συντελεστής Gini

Γενί Τζαμί

Ατομική έκθεση / εγκατάσταση της Λυδίας Δαμπασίνα
Διάρκεια έκθεσης : 12 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου 2016

Εκθέσεις της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα υπήρξαν αρκετές, στο παρελθόν, στην πόλη μας (ενδεικτικά: Partys over 2012 Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Cosmopolis 1 2004 Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Art and airports 2003 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Les Matelas ne disparaitront jamais 1999 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Στην παρούσα έκθεση στο Γενί Τζαμί, η Λυδία Δαμπασίνα ασχολείται με τον συντελεστής Gini, ένα στατιστικό στοιχείο μέτρησης του εισοδήματος και της κατανομής του πλούτου.
Όλα τα έργα που εκτίθενται μπορούν να θεωρηθούν ως μια ενιαία εγκατάσταση.. Ξεχωρίζει ο «Ο ομφαλός», στο κέντρο της αίθουσας (ένα βαλσαμωμένο κεφάλι ενός ελαφιού, πάνω από το οποίο κρέμεται ένα φύλλο χαρτιού με την φράση: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας – ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα»). Στο έργο αυτό (όπως και στα υπόλοιπα) διακρίνεται η τάση της εικαστικού (τα τελευταία εννιά χρόνια) να προβάλει την παγκόσμια οικονομική κρίση και κυρίως θέματα ανισοτήτων.
Υπάρχει προβολή 2 video με εξομολογιτικά / προσωπικά κείμενα.


















Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων (11/10/2018)΄. Ο Joachim Latarjet, μουσικός πολλαπλών οργάνων  ερμήνευσε συνθέσεις του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου