Ετικέτες

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου: ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ - "... των Ελλήνων οι κοινότητες"

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση της 11/12/2015
Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Αικατερίνης Θ. Κουμλίδου, ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ, "... των Ελλήνων οι κοινότητες".
Η Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου, με καταγωγή από το Μελένικο, ασχολείται (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που την γνωρίζω) με οτιδήποτε σχετίζεται με το Μελένικο, με ζήλο, ενθουσιασμό και γνώση που προκαλούν τον θαυμασμό.
Δημιούργησε και συντηρεί την ομώνυμη σελίδα στο Facebook (ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ, "... των Ελλήνων οι κοινότητες"), την οποία τροφοδοτεί συστηματικά με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.
Πρόσφατα, σε εκδρομή στο Μελένικο, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων "Το Ρούπελ" (http://tnedelkos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_9.html), είχα την τύχη να επωφεληθώ από τις ατελείωτες γνώσεις της για τα μέρη που επισκεφθήκαμε, μέρη που (φαινόταν από την αφήγησή της) η ίδια αγαπάει πολύ.
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
- Νίκος Τερζής, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
- Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
- Άρτεμις Ξανθοπούλου - Κυριακού, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Χαιρέτησε η πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροκαστρινών και περιχώρων "Το Ρούπελ", Βασιλική Σπάση - Παπαγεωργίου.
Συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Το βιβλίο παρέχει πλήθος πληροφοριών για μια ακμάζουσα πόλη του ελληνισμού τον 18ο και τον 19ο αιώνα, για την την κοινοτική της οργάνωση ('Κοινόν' Μελενίκου), για την εκπαίδευση και τα εκπαιδευτήριά της, για τα βιβλία και τα έντυπα γενικώς που εκδόθηκαν εκεί, για τις ασχολίες των κατοίκων της (το ξακουστό κρασί της), για τις εκκλησίες της, για τους κατοίκους της που διακρίθηκαν, για πολλά άλλα θέματα που ολοκληρώνουν μια αξιόλογη και πολύ προσεγμένη (και επίπονη και χρονοβόρα υποθέτω) μελέτη.    
Στο τέλος μίλησε και η συγγραφέας (https://youtu.be/Nkhwe3dTlG0)



Στην φωτογραφία (από αριστερά): - Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, Παντελής Σαββίδης, Νίκος Τερζής, Σιδηρούλα Ζιώγου – Καραστεργίου, Βασιλική Σπάση – Παπαγεωργίου, Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου.


Στο τέλος η σοπράνο Κατερίνα Μακρή με καταγωγή από το Μελένικο  τραγούδησε τον Ύμνο προς τον Αναστάσιο Παλλατίδη,σε μουσική επένδυση από το χορικό των σκλάβων Νabucco του Verdi 



Η αίθουσα ήταν γεμάτη και υπήρχαν και όρθιοι στον διάδρομο…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου