Ετικέτες

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου

Παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο είναι γνωστό και ως Βίλα Γιόσεφ Μοδιάνο.
Επίσκεψη της 31/3/2016


Το κτίριο αποκαταστάθηκε πολύ προσεκτικά (το είχαμε επισκεφθεί πριν ένα χρόνο περίπου, όταν ήταν ακόμα γιαπί, με την ομάδα περιπάτων της ΧΑΝΘ) και στις 23/3/2016 παραδόθηκε στον Δήμο. Στις 31/3/2016 ήταν επισκέψιμο στο κοινό της πόλης. Την μέρα αυτή και ώρα 13.30 υπήρχαν τουλάχιστον 40 άτομα στους διάφορους χώρους του κτιρίου.
Η είσοδοςΠρώτη αίθουσα δεξιά η αίθουσα πληροφόρησης περί την αποκατάσταση.

 
Στην πρώτη αίθουσα αριστερά υπήρχε video με εικόνες του πριν και του μετά.Στις διάφορες αίθουσες υπήρχαν τετράγωνα / ορθογώνια τμήματα της αρχικής τοιχογραφίας που διασώθηκαν, Τα τμήματα αυτά αφαιρέθηκαν, συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν στην ίδια αίθουσα απ’ όπου είχαν αφαιρεθεί, αν και όχι στο ίδιο σημείο.Εντυπωσίασαν οι οροφές (ταβάνια) του 2ου ορόφου. Τα τμήματα που σώθηκαν τοποθετήθηκαν μετά την αποκατάσταση του κτιρίου στην ίδια θέση που είχαν βρεθεί και συμπληρώθηκαν τα μέρη που έλλειπαν (με το ίδιο ακριβώς σχέδιο εννοείται). Τα παλαιά τμήματα διακρίνονται από το χρώμα (εντονότερο) και από το πάχος (προεξέχουν 2-3 mm), όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Η οροφή του εξωτερικού μπαλκονιού του 2ου ορόφου.


Όψη της πίσω αυλής. 


Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το κτίριο του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.


Η πλάγια όψη του προς την πλευρά του ΠαραρτήματοςΣτο πεζοδρόμιο, ακριβώς μπροστά από την είσοδο του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλά μικρά μεταλλικά πλακίδια. Το κάθε ένα από αυτά έχει πάνω του γραμμένο το όνομα ενός μαθητή που’εξαφάνισαν’ οι Ναζί στην διάρκεια του Β’ΠΠ, καθόσον Εβραίος…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου