Ετικέτες

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Φεβρουαρίου 2017

Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση, που, υποθέτω, αντιμετώπισε δυσκολίες στην υλοποίησή της (συνεργασία πολλών φορέων), με πολύ μεγάλο αριθμό εκθεμάτων, μια έκθεση που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς (κατά προτίμηση σε μέρα και ώρα που υπάρχει ξενάγηση).
Μεγάλη ποικιλία έργων: ζωγραφική, σχέδια, χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική, αφίσες, γελοιογραφία, βίντεο, φιλμ, λευκώματα, τεκμήρια, έγγραφα ιδιωτικών και δημόσιων αρχείων, εκδόσεις, αντικείμενα, επιστολές, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες, συνεντεύξεις …
Επιχειρείται η παράθεση υλικού που αναφέρεται στην καθημερινότητα, αλλά και στην εικαστική της αποτύπωση, κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, χωρίς να παραλείπεται η σύνδεση με την  προπολεμική πολυπολιτισμική κοινωνία της Θεσσαλονίκης που αποτελεί και κέντρο αναφοράς της έκθεσης.
Παρόντα (είτε μέσω τεκμηρίων, είτε ως εικαστικές αναφορές) όλα τα μεγάλα θέματα της εποχής: ο πόλεμος, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, η πείνα, οι εξορίες, το Βουνό, η φυγή, οι μετακομίσεις, ο εκπατρισμός, η απομόνωση, ο δωσιλογισμός, η αποδόμηση του εβραϊκού νεκροταφείου, η αλλοίωση του πληθυσμού της πόλης …

1. Η πόλη2. Εικαστικά έργα (έγιναν την συγκεκριμένη εποχή, ή έχουν θεματολογία από την συγκεκριμένη  εποχή
Έργα του Σπύρου Βασιλείου
Πέτρες του Γιάννη Ρίτσου. Φιλοτεχνήθηκαν στην εξορία.Έργο του Νίκου Κούνδουρου


3. Γελοιογραφίες / Σκίτσα
4. Αφίσες


5. Τεκμήρια / κειμήλια


Προσωπογραφίες πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Αβέρωφ, του Ασαντούρ Μπαχαριάν


Χαρτοκιβώτιο με ζωγραφιές του Γιάννη Ρίτσου
6. Προβολές


7. Φωτογραφίες8. Αφίσες / παρουσιάσεις πολλών θεμάτων που σχετίζονται με την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και το Ολοκαύτωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου