Ετικέτες

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Ο δρόμος του νερού στο Ρεντζίκι

14/5/2017

Για πολλά χρόνια (από την Βυζαντινή εποχή, την  Τουρκοκρατία και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα υπήρχε αρκετό νερό σε περιοχή που σήμερα βρίσκεται στο Ρεντζίκι, στα όρια του σημερινού οικισμού.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο χώρος των πηγών (υπήρχαν εκεί ως αποτέλεσμα της γεωλογικής σύστασης της περιοχής), οι οποίες δεν υφίστανται πλέον σήμερα, αν και η πυκνή βλάστηση και τα πλατάνια μαρτυρούν την ύπαρξη υπογείων υδάτων.


Το παρακάτω κτίσμα (απόληξη στοάς 20 περίπου μέτρων είναι σχετικά πρόσφατο (100 – 150 χρόνων) και έγινε για να βοηθήσει την ροή του νερού προς τους νερόμυλους.

Ένα ανοιχτό αυλάκι οδηγούσε το νερό στον πρώτο νερόμυλο


Αναγνωρίστηκαν από τα ερείπια 10 νερόμυλοι, κοντά ο ένας στον άλλο (το εξερχόμενο από έναν νερόμυλο νερό, είναι καθαρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο κ.ο.κ). Η κατάστασή τους είναι πολύ άσχημη. Κανείς δεν ασχολείται μ’ αυτούς (αν και είναι μνημεία της εποχής τους), οι ρίζες από τα δένδρα που έχουν φυτρώσει πάνω τους τους καταστρέφουν προοδευτικά και σχετικά σύντομα (με τις συνθήκες αυτές) θα μετατραπούν σε σωρό από πέτρες.
Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνονται τα 2 μέρη του νερόμυλου, το κατώτερο (Βυζαντινό) και το ανώτερο (Οθωμανικό).Στον δρόμο για τους νερόμυλους μπορεί κανείς να δει τους άγρυπνους φύλακες των παρακείμενων σπιτιών, φουγάρα και ψηλά στο βουνό και ένα πολυβολείο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου