Ετικέτες

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ζέιτενλικ

Ξενάγηση

Η ομάδα ‘Περίπατοι στην πόλη’ της ΧΑΝΘ, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στη μεγαλύτερη νεκρόπολη των Βαλκανίων, στο συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, όπου βρίσκονται θαμμένοι νεκροί του Α’ Παγκοσμίου πολέμου που έπεσαν  μαχόμενοι στο Βαλκανικό Μέτωπο (Άγγλοι, Γάλλοι, Σέρβοι, Ρώσοι και Ιταλοί).   
Ξεναγοί:
 Όλγα Δεληγιάννη, υπεύθυνη της ομάδας αυτής της ΧΑΝΘ
Γιώργος Μιχαήλοβιτς, φύλακας του Σέρβικου τμήματος των κοιμητηρίων.



Το κεντρικό μνημείο είναι των Σέρβων. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.





Στο ισόγειο του μνημείου υπάρχει μεγάλο οστεοφυλάκιο που περιέχει τα κόκκαλα Σέρβων στρατιωτών  που θάφτηκαν αρχικά σε διάφορα μέρη του μετώπου (λόγου χάριν στο Καϊμακτσαλάν) και μεταγενέστερα τα οστά τους μεταφέρθηκαν εδώ.


Εδώ υπάρχουν επίσης αντικείμενα των νεκρών στρατιωτών, αλλά και λάβαρα και σημαίες και αφιερώματα των συγγενών τους.




Ένας Σέρβος στρατιώτης που πολέμησε στην Θεσσαλονίκη στον Α’ΠΠ, έγινε ο πρώτος φύλακας του Σέρβικου τομέα, αργότερα ο γιός του και στην συνέχεια ο εγγονός του, ο σημερινός συμπαθέστατος και αειθαλής  Γιώργος Μιχαήλοβιτς.



Στον περιβάλλοντα χώρο βλέπει κανείς μόνον σταυρούς και μνημεία (και έναν ναΐσκο στον γαλλικό τομέα). Οι νεκροί είναι 8.089 Γάλλοι (πολλοί από αυτούς με καταγωγή από τη Σενεγάλη, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδοκίνα και τη Βόρεια Αφρική), 7.500 Σέρβοι, 3.000 Ιταλοί, 1.600 Βρετανοί και 400 Ρώσοι.Υπάρχουν επίσης θαμμένοι και μερικοί Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.







Και τα μνημεία του Ιταλικού τομέα





Πρόσφατα εγκαινιάσθηκε και Μουσείο στον Γαλλικό τομέα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου