Ετικέτες

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ιστορική Γεωγραφία της Μέσης Ανατολής

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Επανάληψη της διάλεξης της Μαριάννας Κορομηλά  (26/3/2015). Η αρχική διάλεξη έγινε στις 12/2/2015
Μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις που συμπληρώνουν και προεκτείνουν την έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!» (http://tnedelkos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_10.html) η οποία παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή (7 Φεβρουαρίου – 19 Απριλίου 2015).
Πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρθηκαν:
-          Για την σημερινή κατοχή εδαφών στην Συρία και το Ιράκ.
-          Για την μη καταχωρημένη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
-          Για την εξαιρετική οργάνωση πληροφοριών της Καθολικής εκκλησίας και την αντίστοιχη ανυπαρξία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
-          Για την διάκριση των όρων εξισλαμισμός και αραβοποίηση
-          Για την πλημμυρίδα δημοσιεύσεων, από πλευράς Ισραήλ, όλων των πολιτιστικών κειμηλίων που βρίσκονται / βρέθηκαν στα εδάφη του
Και όλα αυτά σαν εισαγωγή στο κυρίως θέμα της διάλεξης.


Το αμφιθέατρο ‘Στέφανος Δραγούμης’  ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Το ίδιο συνέβη και στις 2 προηγούμενες διαλέξεις που έγιναν με αφορμή την έκθεση για την Συρία.
Προφανώς και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να υπάρχει τόση μεγάλη προσέλευση κόσμου, αν και η απορία  μου παραμένει: γιατί ειδικά σ’ αυτές τις διαλέξεις τόσο έντονο ενδιαφέρον (η σημερινή μάλιστα ήταν επανάληψη);  Έγιναν διαλέξεις με πιο ενδιαφέροντα θέματα (κατά την γνώμη μου), πάλι στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με μόλις το 1/20 των ατόμων. Ενδιαφέρει η Συρία; Προσελκύει το κύρος του ΜΙΕΤ; Έχουν τόσους πολλούς συμπαθούντες οι ομιλητές (αξιόλογοι ομολογουμένως); Συνδυασμός των παραπάνω; Το αγνοώ.

Αρκετοί έφυγαν γιατί δεν μπορούσαν να πλησιάσουν καν στην αίθουσα και στο χώρο εκτός του αμφιθεάτρου δεν μπορούσε κανείς να ακούσει. Πάντως πρώτη φορά υπήρχαν ακροατές καθισμένοι στο πάτωμα στον κεντρικό διάδρομο (εννοείται βέβαια πως τα σκαλοπάτια των πλαϊνών διαδρόμων ήταν ασφυκτικά γεμάτα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου